COI (Engelse term CUI) is een fenomeen waarbij zich corrosie vormt aan een asset onder de isolatie. Vaak komt dit door vocht dat onder de isolatie terechtkomt. Dit vocht kan afkomstig zijn van buitenaf, maar kan zich ook in het isolatiemateriaal zelf bevinden. Onder invloed van onder meer temperatuur en zuurstof ontstaan de juiste omstandigheden voor corrosievorming.

"COI wordt ook wel aangeduid als een sluipmoordenaar"

COI kan leidingen en apparaten dermate aantasten dat er onder andere lekkage en uiteindelijk falen ontstaat. Voor onderhoudsafdelingen is het 'een sluipmoordenaar', omdat het niet met het blote oog is te detecteren én omdat de snelheid waarmee de degradatie zich voltrekt, afhankelijk is van een groot aantal factoren. Hierdoor is er nauwelijks een betrouwbare voorspelling te doen over het juiste tijdstip van onderhoud.

VOORKOMEN EN DETECTEREN

Lekkage en falen als gevolg van COI zijn in eerste instantie tegen te gaan door COI geen kans te geven te ontstaan. De eerste stappen zijn hierin genomen door onder meer C-stalen studbolts op RVS leidingen te vervangen door RVS. Ook het vermijden van isolatie voorkomt direct COI. Wanneer dit niet mogelijk is: kies voor een maximaal waterafstotende isolatie en controleer deze na het aanbrengen goed en kritisch.

Wanneer voorkomen niet mogelijk is, dan is het noodzakelijk om te kunnen beschikken over methoden of gereedschappen waarmee COI eenvoudig en doeltreffend is op te sporen
Wanneer voorkomen niet mogelijk is, moet COI eenvoudig en doeltreffend op te sporen zijn

Wanneer voorkomen niet mogelijk is, dan is het noodzakelijk om te kunnen beschikken over methoden of gereedschappen waarmee COI eenvoudig en doeltreffend is op te sporen. 

Bron: T.I.M. Total Industrial Maintenance - Vakinformatie over technisch onderhoud

 

Meer corrosie onderwerpen